Aile hayatında huzur( anne) ve güveni (baba) sağlamak lazım.
Sevgi+ Mutluluk+ Başarı= Yok, ne olursa olsun ‘ huzur ve güven yoksa üçü de anlamsız kalır’.
Dünyayı algılayışımızın % 30’ nu anne ile kuruyoruz.
Çocuk iletişimini ( hakkını savunabilmeyi) annesiyle, iletişim biçimini(sormasını) babasıyla öğrenir/kaydeder.
Çocuklar gelişim dönemlerinde sorunların çözümünde engellerle karşılaşırsa,olağan olarak nitelendirilen bu sorunların çözümünü sonraki gelişim dönemlerine ve ileriki yaşlara ertelenir. Bu durumlarda ortaya çıkan sorunlar uyum ve davranış olarak adlandırılır.
-Çalma, saldırganlık, yalan, kötü söz kullanımı, tikler, okul korkusu, altına ıslatma/dışkı kaçırma, tırnak yeme, kekemelik, parmak emme, inatçılık vs…
Neden Oluyor?
1.Fizyolojik olabilir, bir tıp doktoruna görünür.(üroloji)
2.Dikkat çekmek, ebeveynlerine karşı güven kazanma isteği, intikam alma isteği, yetersizlik, fiziksel ve duygusal şiddet, mükemmeliyetçilik, aşırı kuralcılık, prens ve prenses yetiştirme, aile içi iletişim
Çocuğa çok fazla bir şey anlatarak da mağdur edebiliyoruz. (hep iyi yaparsak) ya da çok/az kural koymak öfkeye de sebep olabilir.
TAVSİYELER
1.Temel Düzen
2. Model Alma: Ben kimim(anne) / Kim değilim (çocuk değilim, çocuğa seçenek ver)/ Kim olmalıyım ( anne-babası olmamalıyız. Onun kalbi ve beyni olmamalıyız çünkü kalbi ve beyni ne yapar onun hayatına hükmeder, senin mahremiyetine önem vermiyoruz).
3.Aile İçi Roller: Yerini bilmem; bilmem ne taraftayım. Annesinin gözünde kahraman olmak ister. Bu yüzden babaya kızma/ uyarma hakkı vermeliyiz. İyi polis anne olsun.
4.Çocuk Suçlu: Fizyolojik ve gelişimsel bir sorun yoksa ailenin tavırları çocuk üzerinde belirleyici role sahiptir. Anne- baba kavga ettiklerinde çocuğun önünde kavga etmeli ve barıştıkları zamanda çocuğun önünde olmalıdır.
5.Kişisel/ Beceri: Kültür/sanat/kitap gibi alanlarda hangilerini seviyorsa onunla ilgilenmeli.Örnek kitap okuyorsa; hangi karakteri beğendin, hangi karakterleri çıkarırdın, bu kitabı sen yazmış olsaydın hangi karakterleri eklerdin veya sonunu bitirseydin nasıl değiştirirdin vs..
Beyinlerini soyut düşüncelerini tetikleyecek sorular sormak lazım. Çocuklar bunu yaptıklarında becerikli hissedecekler.
6.Fikir Alışverişi:Birey. Seçenek sunmak, karar verdirtmek.
7.Çağı Yakalamak
8.İnatlaşma: Kaybedersin.
9.Kitap ve Masal: Yaşına uygun( alt ıslatma/kardeş kıskançlığı/ deprem korkusu/kaygı ile ilgili) kitap ve masal okumamız, rahatsız olduğu ya da olacağı durumları önceden çözmemize yardımcı olur.
10. Üretkenlik: Soyut düşünme
11.Amaç: Ben niye yaşıyorum ki/ nereye gidiyorum ( ergenler bu tarz sorular sorar, çocuklara bir hedef amaç kaynak biziz)
12.Maske: Duygu ve davranışlar.( korkuyorum ve o yüzden yaptım)
13.Gerginlik Tartışma: Yetişkin olan sensin… Durumu kontrol altına alman lazım…
14.Nefret: Seni çok seviyorum(umut var, lütfen bana yardım et, iletişimi düzelt).